top of page

Otevřený dopis premiérovi ze dne 19.11.

Vážený pane premiére,


obracím se na vás znovu ohledně možného otevření malých prodejen v předvánočním čase.


Většina maloobchodních prodejen bude letos zavřena už čtvrtý měsíc (včetně jara). Všechny firmy jsou nicméně maximálně připraveny na bezpečné nákupy - dodržování nejen nařízených opatření je absolutní prioritou kvůli našim zaměstnancům i zákazníkům. Nikdo z nás nechce dopustit další zdravotní kolaps, ale stejně tak nechceme být součástí kolapsu českého maloobchodu, kterému můžeme společně zabránit.


Z veřejného mínění je zřejmé, že dlouhodobě převažuje akceptování různých omezení, která se k současnému nakupování vztahují. A víte, že všichni lidé chtějí vánoční dárky nakoupit nejen v prodejnách potravin s rozšířeným nepotravinovým sortimentem. Chtějí nakoupit v bezpečí a klidu tam, kde je vše zajištěné a hrozí tam minimální možnost shlukování a tím pádem i minimální riziko nákazy. Když se ale doba pro nejzásadnější nákupy v roce smrskne na posledních 14 dní před Vánoci, tak bude pro všechny velmi těžké hygienická opatření uhlídat.

Pro příklad - ALPINE PRO má v ČR 32 značkových obchodů o průměrné velikosti 200m2. Loni v bezcovidovém listopadu vstoupilo každou hodinu do jedné prodejny průměrně 18 zákazníků, z toho ale většina jen na pár vteřin, protože maximálně dva z tohoto počtu se na prodejně zdrželi a něco nakoupili. Z toho je jasné, jak málo se na prodejnách našeho typu zákazníci kumulují.


V říjnu 2020 KPMG udělalo výzkum a z něj vyplynulo, že v září a v říjnu přišlo do obchodů různých segmentů v obchodních centrech o 20 - 50% méně lidí než předchozí rok. Meziroční pokles se tedy dá očekávat i v tomto období, protože hodně zákazníků využije k nákupu také online prostředí. Lidé se navíc od jara naučili nakupovat cíleně a za mnohem kratší dobu.


Pane premiére, jsme přesvědčeni, že s ohledem na vše výše uvedené nejsou žádné adekvátní důvody pro trvání zákazu maloobchodního prodeje. Reprodukční číslo je každým dnem nižší, index rizika také. My jsme připraveni vyjít vstříc i prodloužením otevírací doby tak, abychom umožnili zákazníkům být v našich prodejnách v co největším bezpečí mimo špičky. Nenechme padnout český maloobchod. Česká ekonomika ho bude potřebovat.




S úctou.

Retailová Asociace

Václav Hrbek

CEO

ALPINE PRO, a.s.

34 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Nejen české školy, ale i český retail má světové prvenství

Tisková zpráva ke stažení v pdf; celý text naleznete níže. Pandemie a vládní opatření jsou hlavním tématem mezi společnostmi z oblasti maloobchodu už více než rok. Obchody jsou na základně vládních op

Otevřená výzva Retailové asociace

Vážený pane Havlíčku, v současné době jsou velké supermarkety otevřené a velké množství vybraných menších obchodů také. Obchodní centra jsou plná lidí. Nikdy nebylo signifikantně prokázáno, že by v ob

bottom of page